Welk goed voornemen had jij begin dit jaar? Meer sporten? Minder werken? Meer tijd doorbrengen met vrienden of familie? Een opleiding doen? En hoe goed is het je gelukt om dat goed voornemen dit jaar vol te houden?
Meestal starten mensen in januari met een nieuw sportabonnement. Na een paar weken zien ze hun conditie verbeteren. Het werkt! En toch stoppen de meeste mensen na een paar maanden weer met hun sportieve voornemen. Hoe komt dat? Allerlei excuses worden genoemd. Zoals “ik heb geen tijd”. Maar eigenlijk is het dat de verveling is toegeslagen. Dat je erachter komt dat het hard werken is om het voornemen vol te houden.
Hoe houd je een nieuw goed voornemen dan vol?
- Community. Je hebt een community, een groep vrienden of gelijkgestemden nodig waar je samen mee kan sporten of mediteren. Mensen die je stimuleren om vol te houden. Die het goede voorbeeld tonen. Maartje Blijleven, een oud mindfulness deelnemer van me, is de queen van communities. Zij adviseert ondernemers in het opzetten van communities om zo klanten aan je te binden, maar ook om met gelijkgestemden te kunnen groeien en leren. Vanuit mijn werk als agile coach weet ik hoe belangrijk een community is. Ik heb meerdere communities of practice opgezet voor product owners, scrum masters en leadership. Welk voornemen je ook hebt er zijn vast mensen in je omgeving die dit ook willen. En ga anders op zoek naar een community. Bij Suenja is er vanaf 1 november een wekelijkse mindfulness avond waar je samen met anderen je voornemen om meer te mediteren kan volhouden. Kijk hier wanneer de eerstvolgende plaatsvindt.
- Maak je voornemen onderdeel van je dagelijkse routine. Als je meer wilt sporten, ga dan met de fiets naar je werk. Of ga na de lunch, of ’s avonds iedere dag een rondje wandelen. Neem iedere keer een adempauze als je koffie gaat zetten. Lees hier hoe een je een adempauze neemt.
- Beloon jezelf. Als teamcoach weet ik hoe belangrijk het is om nieuw gewenst gedrag te belonen. Zo kan je een beloning geven bij iedere keer dat iemand het nieuwe gedrag vertoont. Zo houd je een goed voornemen ook vol. Je kan er ook voor kiezen om er een variabele beloning van te maken. Een voorbeeld: als je die week 3 keer hebt gesport mag je op zondag je favoriete serie op netflix kijken. Ik doe iedere keer een muntje in een spaarpotje als ik heb gemediteerd. En als het potje vol is mag ik er iets leuks van kopen.
- Maak je nieuwe voornemen FUN. Begin makkelijk met je nieuwe voornemen. Op die manier blijft het leuk. Bouw iedere week iets meer op. Denk maar aan die hardloopschema’s die je kan downloaden als je wilt gaan trainen voor een 10km loopje. Dan begin je toch ook niet meteen met 10 km? Met mindfulness is het net zo. Start met 1 routine handeling die je iedere dag met aandacht gaat doen. Bijvoorbeeld tandenpoetsen. En de week erop, of misschien zelfs pas na 2 weken, ga je iedere dag 10 min per dag mediteren. Op een bepaald moment merk je dat je het prettig gaat vinden. Leuk zelfs. Dat is het moment dat je iets zou kunnen opbouwen. Maar als je merkt dat het daardoor niet meer leuk is en je het daardoor helemaal niet meer gaat doen, ga dan weer terug naar die 10 min per dag.
Plezier in je meditatie: het gelukspunt
In het boek Joy on demand heeft Chade-Meng Tan het over het gelukspunt. Chade-Meng is degene die het mindfulness programma Search Inside yourself bij Google heeft opgezet. En hij legt uit dat er in je meditatie beoefening een vreugde punt is. Een punt waar je als beoefenaar innerlijke vrede en geluk voelt tijdens de meditatie. Hoe meer je mediteert, hoe sneller je dit gelukspunt bereikt in je meditatie. Ik merkte het in mijn stilteretraite ook weer. De 2e helft van de week ervaarde ik na een paar min mediteren al dit gevoel. Terwijl als ik een drukke dag heb gehad ik echt min 10 min nodig heb om dat gevoel te bereiken.
Wil je ook meer plezier ervaren? Kijk dan hier wanneer de volgende mindfulness training start.