Tegenslagen en uitdagingen maken deel uit van het leven. Of het nu gaat om persoonlijke, professionele of gezondheid gerelateerde moeilijkheden, iedereen wordt vroeg of laat geconfronteerd met tegenslagen. Het vermogen om hier op een gezonde en veerkrachtige manier mee om te gaan, is van cruciaal belang voor ons welzijn. Mindfulness beoefening helpt bij het omgaan met tegenslagen.
Hoe ga jij om met tegenslagen?
Blijf je heel hard trekken of vechten?
Wordt je boos, verdrietig, emotioneel ?
Laat je vluchtgedrag zien, zoals meer alcohol drinken, gamen of feesten?
Of veer je na deze emoties al vrij snel weer op en ga je er met frisse moed weer tegen aan?
Hoe zou jij met deze uitdaging om gaan?
Je huis wordt verbouwd. Het wordt je droomhuis. Het idee is zo’n 6 jaar geleden ontstaan en nu komt het eindelijk echt tot bloei. Je kan het bijna niet geloven dat je zo’n voorrecht hebt om dit te realiseren. Het vinden van een tijdelijk huurhuis ging ook al zo makkelijk. Wat een geluk dat de buren van vrienden verderop In de straat geëmigreerd zijn en hun huis nog niet verkocht kregen. Je zoon vind het heerlijk in het huis met name omdat hij kan spelen .et de buurkindjes In de gezamenlijke tuin.
Zelf vind je het huis oké. Het is wat donkerder. En licht is erg belangrijk voor je is. Je weet echter dat het voor een bepaalde periode is dat je hier zit. Het is het allemaal waard omdat je straks je droomhuis hebt. De opleveringsdatum zou in september zijn. Je hield er al wel rekening mee dat het een maandje langer zou zijn. Maar toen de aannemer met het bericht kwam dat de opleverdatum half december wordt, kwamen er allerlei gedachten en emoties bij je op. “Nee niet de winter in dit huis”. “Nee mijn training in mijn eigen trainingsruimte kan dan dus niet doorgaan dit jaar”. “Met kerst op vakantie gaan gaat dan dus ook niet door”. Je baalt; je bent boos; je hebt buikpijn; je bent chagrijnig.
Je kan er op 2 verschillende manier mee omgaan.
Scenario 1:
De volgende ochtend word je wakker. Je denkt aan de vertraging en wordt weer boos. Je hebt niet door dat je zoon lief met je wilt spelen en knuffelen chagrijnig sta je op en gaat douchen. S middags heb je de bouw vergadering met de aannemer. Heel boos zeg je dat dit echt niet acceptabel is. je eist dat ze het oplossen. De aannemer blijft uitleggen dat er niets is wat hij kan doen om het nu te versnellen. Jullie gaan boos uit elkaar.
De weken erop blijf je iedere keer boos op de aannemer. Door je boosheid reageer je af op je gezin. De sfeer is te snijden.
Scenario 2
De volgende ochtend word je wakker. Je zoon staat naast je bed met zijn knuffels. Je trekt hem in bed en knuffelt en speelt met hem. Samen met je man stoeien jullie met je zoon en lachen.
Je staat op en gaat douchen. Je denkt aan de vertraging., maar nu merk je op dat dit een gedachte is en je laat hem voorbij gaan. Hierna kleed je je aan en ontbijt je met je gezin. Als je man en zoon uit huis zijn denk je weer aan de vertraging. De boosheid van gisteren is er niet meer. Je maakt je wel zorgen of je nog zo lang in het huurhuis kan blijven. Je man had al gebeld met de verhuurder en die gaf aan dat ze juist die periode het huis wat wilde opknappen zodat het beter verkocht kan worden. Opeens zie je een mogelijkheid. “Als we nou aanbieden dat die klussen gedaan worden in de herfstvakantie als wij er toch niet zijn? Zouden we dan wel mogen blijven tot half december”. Je krijgt weer een beetje hoop.
‘s Middags heb je de bouw vergadering met de aannemer. Je vraagt aan de aannemer hoe dit zo komt? En waarom wist hij dat een maand geleden niet ook al. De aannemer legt uit. Je luistert. Je hoort dat hij er ook echt van baalt. Door deze vertraging kan hij andere klussen niet aannemen. Je gaat de vergadering uit met nog een gevoel van balen. Maar er is geen boosheid. Tegen je man zeg je. we komen er wel uit. Laten we zo de verhuurder bellen. Ik heb een idee wat hij wellicht ook ok vindt zodat we mogen blijven.
De verhuurder vind je voorstel goed. Jullie mogen blijven tot 1 dec. Gelukkig. De bouw gaat door. De sfeer thuis is prima.
Welk scenario kies je?
Hoe helpt mindfulness bij tegenslagen?
Nu denk je wellicht: “Ja zo makkelijk is het niet om scenario 2 te kiezen. Dat gaat automatisch bij me”. Daar heb je gedeeltelijk gelijk in. We reageren in stress allereerst primair, haast automatisch. Echter wij als mens hebben een uniek brein, waarbij we de prefrontale cortex, oftewel het nieuwe brein hebben. En dat deel van je brein zorgt ervoor dat je logisch kan nadenken en jezelf kan kalmeren in tijden van stress. Dit train je door middel van mindfulness beoefening. Er zijn verschillende effecten van Mindfulness die ons helpen om beter om te gaan met tegenslagen:
- Bewustwording van Reacties: Mindfulness helpt ons om bewust te worden van onze automatische reacties op tegenslagen. Vaak reageren we op stressvolle gebeurtenissen met impulsieve gedachten en emoties. Door mindfulness te beoefenen, kunnen we deze reacties herkennen en er met meer kalmte op reageren.
- Emotionele Regulatie: Tegenslagen kunnen sterke emoties oproepen, zoals angst, verdriet en boosheid. Mindfulness leert ons om deze emoties te observeren zonder erdoor te worden overweldigd. We leren dat emoties komen en gaan, en dat we er niet per se door geleid hoeven te worden.
- Versterken van veerkracht: Mindfulness vergroot onze veerkracht. Het stelt ons in staat om flexibeler om te gaan met verandering en onzekerheid. Door te leren omgaan met kleine stressoren in de dagelijkse praktijk, bouwen we veerkracht op voor grotere tegenslagen.
- Acceptatie: Een essentieel aspect van mindfulness is acceptatie. Dit betekent niet dat we passief moeten zijn in het gezicht van tegenslagen, maar eerder dat we erkennen dat bepaalde dingen buiten onze controle liggen. Hierdoor kunnen we ons richten op de aspecten die we wel kunnen beïnvloeden.
- Verbeterde Focus: Mindfulness oefent ons vermogen om onze aandacht te sturen. Dit kan ons helpen om onze focus weg te halen van negatieve gedachten en ons te concentreren op het huidige moment en mogelijke oplossingen.
Mindfulness oefeningen bij tegenslagen
- Dagelijkse Oefening: Reserveer elke dag wat tijd voor mindfulness meditatie. Dit kan variëren van enkele minuten tot een halfuur. Focus je tijdens deze oefening op je ademhaling, lichaamssensaties en gedachten.
- Bewuste Ademhaling: Breng gedurende de dag je aandacht naar je ademhaling wanneer je merkt dat je gespannen raakt. Een paar rustige, diepe ademhalingen kunnen helpen om je kalmer te voelen. Lees hier hoe je deze oefening kan doen.
- Observeren zonder oordeel: Sta jezelf toe om gedachten en gevoelens waar te nemen zonder er een label aan te geven. Wees nieuwsgierig naar je innerlijke ervaringen zonder ze te veroordelen.
- Aandacht naar je zintuigen: Wanneer je je overweldigd voelt door tegenslagen, richt dan je aandacht op je zintuigen. Wat hoor, zie, voel, proef en ruik je op dit moment?
- Mindful wandelen: Dat wandelen goed is voor ons is al door veel onderzoeken aangetoond. Ook tijdens corona is iedereen massaal gaan wandelen omdat het je helpt geestelijk fit te blijven. Door letterlijk even een blokje om te gaan, neem je afstand van de tegenslag. Vind hier een begeleide mindful wandelen oefening.
- Compassie voor jezelf: Wees vriendelijk voor jezelf in tijden van tegenspoed. Geef jezelf toestemming om menselijk te zijn en niet altijd alles onder controle te hebben.
Mindfulness is een krachtige benadering gebleken om veerkrachtig en evenwichtig om te gaan met tegenslagen. Door bewust aanwezig te zijn in het moment, kunnen we onze reacties op stressvolle situaties veranderen en leren we met meer begrip en compassie naar onszelf te kijken. Door regelmatige oefening kunnen we een stevige basis opbouwen voor het effectief omgaan met de uitdagingen die het leven ons brengt.
Wil je leren hoe je mindful om kan gaan met tegenslagen?
Geef je dan op voor de mindfulness training. Kijk hier wanneer de eerstvolgende is.