Veel mensen beschouwen compassie vaak als iets dat je aan anderen geeft. Maar onderzoek toont aan dat zelfcompassie net zo belangrijk is, zo niet belangrijker. Zelfcompassie betekent dat je jezelf dezelfde vriendelijkheid en zorg biedt als je een goede vriend zou geven. Het gaat om het erkennen van je eigen lijden en jezelf de liefde en steun geven die je nodig hebt.
Wat is zelfcompassie?
Zelfcompassie betekent vriendelijk, niet-veroordelend naar jezelf kijken, juist op momenten dat je het moeilijk hebt of blundert. Kristen Neff is de expert op gebied van zelfcompassie. Ze heeft verschillende boeken hierover geschreven.
Neff onderscheidt drie componenten: self kindness, common humanity en mindfulness:
- Vriendelijkheid naar jezelf: Dit houdt in dat je vriendelijk en begripvol bent tegenover jezelf. Vooral op momenten dat je faalt of lijdt. In plaats van jezelf te bekritiseren of te veroordelen, behandel je jezelf met vriendelijkheid. Net zoals je naar een goede vriend(in) zou doen.
- Gemeenschappelijk menszijn: Dit gaat over het erkennen dat lijden, falen en imperfecties een deel zijn van het menselijk bestaan. Iedereen maakt fouten, en iedereen ervaart moeilijke tijden. Zelfcompassie zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met anderen. Het tegenovergestelde van gemeenschappelijk menszijn, is je geïsoleerd en alleen te voelen in je lijden.
- Mindfulness: Dit betekent dat je je bewust bent van wat er ook maar aanwezig is op dit moment. Mindfulness helpt je om je emoties te observeren zoals ze zijn. Zonder jezelf erin te verliezen. Lees hier meer over wat mindfulness nou precies is.
In essentie is zelfcompassie een vorm van zelfzorg. Het gaat erom dat je vriendelijker en zachter bent voor jezelf, wat bijdraagt aan een gezondere emotionele en mentale gesteldheid. Het is een krachtige manier om met de ups en downs van het leven om te gaan.
Waarom is zelfcompassie belangrijk?
- Stressvermindering: Door compassievolle wensen naar jezelf te sturen, activeer je het parasympatische zenuwstelsel. DIt onderdeel van je zenuwstelsel werkt vooral in rusttoestanden en is verantwoordelijk voor de “rest-and-digest”-reactie. Het helpt het lichaam te herstellen, te ontspannen en energie op te slaan.
- Meer veerkracht: Zelfcompassie helpt je om moeilijkheden beter te doorstaan. In plaats van jezelf te bekritiseren of neer te halen, leer je om vriendelijk voor jezelf te zijn. Hierdoor kan je beter om gaan met lastige situaties.
- Betere emotionele gezondheid: Zelfcompassie is verbonden met hogere niveaus van emotioneel welzijn. Het helpt bij het verminderen van depressie en angst en verhoogt gevoelens van tevredenheid en optimisme.
- Betere Relaties: Wanneer je vriendelijker bent voor jezelf, ben je ook vriendelijker voor anderen. Zelfcompassie leidt tot meer empathie en begrip in je relaties. Je bent meer innerlijk in balans, waardoor je beter reageert op anderen. Daarnaast heb je meer begrip over compassie naar jezelf te richten en kun je dit ook naar anderen richten.
Het Radboud UMC heeft onderzoek gedaan naar de effecten van compassietraining. Je vindt het onderzoek hier.
Hoe begin je met zelfcompassie?
Het sturen van compassievolle wensen naar jezelf kan beginnen met een simpele oefening:
- Ga zitten in een rustige ruimte en sluit je ogen.
- Breng je aandacht naar je ademhaling en voel hoe je lichaam zich ontspant met elke in- en uitademing.
- Herhaal in stilte een compassievolle wens naar jezelf. Bijvoorbeeld: “Moge ik mezelf accepteren zoals ik ben” of “ik wens mezelf geluk en gezondheid toe.
Wat wens jij jezelf toe?
Het sturen van compassievolle wensen naar jezelf is geen luxe, maar een noodzaak. In een wereld die vaak veeleisend kan zijn, is het behulpzaam om zelfcompassie te cultiveren. Door jezelf regelmatig deze compassievolle wensen te sturen, bouw je een fundament van zelfzorg en innerlijke kracht. Hierdoor kan je niet alleen beter voor jezelf zorgen, maar ook voor de mensen om je heen.
Wil je leren hoe je zelfcompassie kunt verdiepen en versterken? Schrijf je in voor onze compassietraining en ontdek de krachtige impact van zelfcompassie op jouw leven. Kijk hier wanneer de eerstvolgende training start.