“Backdraft” in de context van een compassietraining verwijst naar een fenomeen waarbij negatieve emoties of pijnlijke herinneringen naar boven kunnen komen wanneer iemand probeert compassie voor zichzelf te ontwikkelen.
Vergelijkbaar met backdraft bij brand
Deze negatieve emoties kunnen onverwacht en intens zijn, vergelijkbaar met backdraft tijdens een brand. Als er lucht bij het vuur komt, laait het vuur opeens heel snel en heftig op. Zo werkt het met backdraft bij een compassie training ook. Je kan het ook vertalen als een plotselinge opflakkering of een “terugslag” van emotionele pijn. Het is belangrijk op te merken dat dit een normaal onderdeel van het compassie training kan zijn.
Tijdens een compassietraining wordt vaak geleerd om vriendelijkheid en mededogen voor jezelf te cultiveren. Dit kan mensen helpen omgaan met negatieve zelfkritiek, perfectionisme en zelfveroordeling. Terwijl iemand probeert vriendelijker en medelevender tegenover zichzelf te staan, kunnen oude wonden of negatieve overtuigingen naar boven komen die voorheen onderdrukt waren of genegeerd werden. Dit kan een emotionele reactie veroorzaken die lijkt op een terugval (backdraft).
Of met een grommende hond terwijl jij hem vriendelijk wilt aaien
Een andere metafoor die gegeven kan worden is die van zwerfhonden in het buitenland. Deze honden worden vaak geslagen of geschopt. Als jij dan zo’n hond een aai wilt geven, zal hij verwachten dat jij hem ook gaat slaan. Hij is immers niet anders gewend. Hij zal dus naar jouw vriendelijke gebaar uithalen door te grommen of te bijten.
Zoek een ervaren en gecertificeerde compassietrainer
Zo reageren emoties die je misschien al jaren hebt weggedrukt ook. Als je tijdens een compassie training leert om vriendelijk en zacht te zijn naar dit soort emoties en ze de ruimte te geven, zullen ze eerst hun tanden laten zien. Zo’n backdraft tijdens een compassie training kan als verwarrend worden ervaren. Echter dit is normaal en vaak een teken is dat er dieper werk gedaan moet worden om deze negatieve emoties en overtuigingen te helen. Zorg daarom ervoor dat je een compassie training bij een goed opgeleide trainer doet. Via de site MBCL Teachers – compassionate living kan je zien welke trainers in de categorie A gecertificeerd zijn.
Hoe kan je het beste omgaan met backdraft of heftige emoties?
Het omgaan met backdraft tijdens een compassietraining kan uitdagend zijn, maar het is een belangrijk onderdeel van het proces van zelfcompassie en emotionele groei. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen om effectief met backdraft om te gaan:
- Herken en erken de emotie: Het eerste wat je moet doen als je geconfronteerd wordt met backdraft is om de emotie te herkennen en te erkennen. Dit betekent dat je je bewust wordt van de intense emoties die naar boven komen en ze niet probeert te onderdrukken of negeren. Via deze link kan je een begeleide meditatie van me beluisteren om om te gaan met heftige emoties.
- Breng mindfulness in de praktijk: Gebruik mindfulnessvaardigheden om met de emoties om te gaan. Dit kan inhouden dat je je bewust wordt van de fysieke sensaties die gepaard gaan met de emotie, zoals ademhaling, hartslag en spierspanning. Dit helpt je om in het moment te blijven en niet volledig door de emotie meegesleept te worden.
- Geef jezelf toestemming om te voelen: Sta jezelf toe om de emotie volledig te voelen zonder oordeel. Compassie voor jezelf betekent dat je begripvol en vriendelijk bent, zelfs als de emotie pijnlijk is. Probeer jezelf niet te veroordelen voor het feit dat je deze emoties hebt.
- Zorg voor zelfzorg: Tijdens perioden van backdraft is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit kan betekenen dat je rust neemt, ontspant, mediteert, of andere zelfzorgpraktijken toepast die voor jou werken. Het is ook nuttig om gezond te eten, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen.
- Zoek steun: Praat met een vertrouwde vriend, familielid, therapeut of compassietrainer over wat je doormaakt. Het delen van je emoties en ervaringen kan helpen om ze te verlichten en een gevoel van verbondenheid te creëren.
- Wees geduldig: Het proces van zelfcompassie en emotionele heling kan lang duren. Verwacht niet dat je onmiddellijk veranderingen zult zien. Blijf geduldig en mild voor jezelf, zelfs als je weerstand of terugval ervaart.
- Professionele hulp: Als backdraft ernstig is of langdurig aanhoudt en je het moeilijk vindt om ermee om te gaan, overweeg dan om professionele hulp te zoeken bij een therapeut of counselor die gespecialiseerd is in compassie-gerichte therapie.
Kortom, backdraft in een compassietraining verwijst naar het opduiken van intense negatieve emoties wanneer iemand probeert vriendelijker en medelevender tegenover zichzelf te zijn.