Hoe ga je om met heftige emoties?
Van de week had ik een vriendin op Skype. Ze is al een jaar aan het reizen met haar man en er is geen plan om terug naar Nederland te komen. Ze willen graag in het buitenland wonen en werken. De afgelopen 2 maanden hadden ze verschillende vrienden die langskwamen met als afsluiter een week lang reizen met haar ouders. Na deze fantastische week samen moesten ze afscheid nemen en mijn vriendin had het daar erg moeilijk mee en ervoer heftige emoties.
Na heel hard te hebben gehuild met het afscheid bleef ze zich erg verdrietig voelen. Ze had er letterlijk buikpijn van en gaf aan dat zelfs als ze afleiding zocht en leuke dingen ging doen de buikpijn niet weg was. Ik stuurde haar een meditatie van Kristen Neff (zie link onderaan) waarbij je uitgenodigd wordt om de heftige gevoelens te onderzoeken, ze toe te laten en vervolgens te verzachten. De dag erna kreeg ik een appje dat ze de meditatie had gedaan en dat ze zich zoveel beter voelde. Haar letterlijke tekst: “Dank voor die meditatie, ongelooflijk dat deze emoties zo herkenbaar zijn en zulke meditaties en hulpmiddelen bestaan”.
Als we moeilijke emoties zoals angst of verdriet voelen, willen we deze gevoelens niet voelen. We willen ze weg hebben. Dus we gaan afleiding zoeken, bijvoorbeeld door te gaan eten, of uit te gaan of te drinken. We bedenken van alles om die zware gevoelens maar niet te voelen. Want we vinden dat we die niet mogen voelen. “Immers ons leven is hartstikke mooi dus wat zeur ik nou dat ik verdrietig ben”. “Ik moet blij zijn, gelukkig zijn”. Helaas werkt dit niet alleen maar averechts. Hoe meer we emoties weg willen hebben hoe harder ze hun best doen om zich te laten zien.
Hoe dan wel om te gaan met heftige emoties?
Heftige emoties kan je beter de ruimte geven. Dus in plaats van ze weg te willen hebben ga je ze onderzoeken. “wat voel ik nu eigenlijk? Welke emotie is er aanwezig? Zijn er misschien ook andere emoties aanwezig? Zit er misschien een emotie nog onder?” Door deze vragen aan jezelf te stellen kan je inzichtelijk krijgen wat je nou eigenlijk voelt.
Je kan vervolgens de aandacht naar je lichaam brengen. Misschien kan je de emoties voelen in je lichaam. Bijvoorbeeld een knoop in je maag, of een drukkend gevoel op je borst. Misschien kan je voelen of het een koude of warme sensatie is. Of dat de pijn scherp of dof is. Beweegt de sensatie of zit het op 1 plek? Misschien is het te heftig om direct naar het hart van de lichamelijke sensatie te gaan. Dan kan je beginnen met de randen te onderzoeken. Dus stel dat het drukkend gevoel in je borst te heftig is, dan ga je op zoek naar de uiteinden van die druk. De zijkanten.
Lichamelijke sensaties verzachten
Om die heftige lichamelijke sensaties wat meer te verzachten kan het helpen om je hand op die plek te leggen en de warmte van je hand te voelen op die pijnlijke/ drukkende plek. En terwijl je zo je hand op die plek hebt kan je jezelf misschien vriendelijk toespreken, zoals je een vriend(in) zou toespreken als die zich verdrietig of angstig voelt. Bijvoorbeeld: “het is ook niet makkelijk wat je nu voelt. Weet dat ik er voor je ben” je zou jezelf ook een vriendelijke wens kunnen toespreken. Zoiets als: ik wens dat je je veilig voelt” of “ik wens je geluk toe”.
Wil je oefenen met omgaan met heftige emoties?
Ga hier naar een geleide meditatie van mij.
Ga hier naar de meditatie van Kirsten Neff (Engels gesproken)