Soms hebben we zo’n week of maand of jaar, waar het op een achtbaan lijkt. Verhuizing, nieuwe baan, gezondheidsproblemen in de familie en dan ook nog bij een collega op werk. Ondanks dat dit allemaal heftig is, en zorgt voor heftige emoties in je lijf, ga je gewoon door. Met je werk, met het verzorgen van je gezin, met sporten en er zijn voor vrienden. Je onderdrukt je emoties en gaat door. Maar dan op een rustig moment komt het allemaal eruit.
Mindfulness metafoor: een bal onder water duwen
Het proberen een bal onder water te drukken is een inspannende activiteit. Het kost voortdurende kracht en energie. Zelfs wanneer het lukt om de bal onder water te drukken, dan valt het niet mee om de bal op z’n plaats te houden. Hetzelfde geldt voor het onderdrukken van gedachten, emoties en gevoelens. Wanneer we ze proberen weg te stoppen en te onderdrukken, laat een grote reeks van onderzoek zien dat dit veel energie kost. Hoe harder je probeert de bal onderwater te drukken, hoe meer energie het kost en hoe hoger de bal omhoog zal schieten wanneer je controle verliest. Dat geldt ook voor het onderdrukken van bijvoorbeeld emoties. Hoe meer je probeert ze te onderdrukken, hoe harder en vaker ze terugkomen.
Het geven van ruimte aan je emoties
Het geven van ruimte aan emoties begint met zelfbewustzijn en zelfcompassie. Dit betekent dat we onszelf toestaan om onze emoties te voelen zonder oordeel. In plaats van te proberen onze emoties weg te duwen of te onderdrukken, nodigen we ze uit om er te zijn en ze te onderzoeken. Dit kan betekenen dat we de tijd nemen om te mediteren, te reflecteren in een dagboek of gewoon stil te staan bij wat we voelen.
Het is ook belangrijk om te begrijpen dat het geven van ruimte aan emoties niet betekent dat we ons erdoor laten overweldigen. Het gaat erom een gezonde balans te vinden tussen het ervaren van onze emoties en het bewaren van onze innerlijke rust. Soms kan dit betekenen dat we actief copingstrategieën gebruiken, zoals ademhalingsoefeningen, lichaamsbeweging of het zoeken van steun bij vrienden of een therapeut.
Een mooie oefening is de RAIN meditatie van Tara Brach
Deze meditatie helpt bij het omarmen van moeilijke emoties en het cultiveren van mindfulness en compassie. Deze meditatie is gebaseerd op het acroniem “RAIN”, wat staat voor Recognize, Allow, Investigate, en Nurture. Hieronder volgt een beschrijving van de stappen van de Rain Meditation:
1. Recognize (Herkennen): Begin door je bewust te worden van de emotie die aanwezig is. Dit kan verdriet, boosheid, angst of een andere emotie zijn. Erken simpelweg wat er op dit moment in je leeft, zonder oordeel of weerstand.
2. Allow (Toelaten): Sta de emotie toe er volledig te zijn. Weersta de neiging om het te onderdrukken of weg te duwen. Laat de emotie toe om zich volledig te manifesteren, zonder jezelf te veroordelen voor het voelen ervan.
3. Investigate (Onderzoeken): Verken de emotie op een nieuwsgierige en open manier. Onderzoek waar je de emotie voelt in je lichaam en welke gedachten en overtuigingen ermee gepaard gaan. Vraag jezelf af: “Wat heeft deze emotie nodig? Wat wil het me vertellen?”
4. Nurture (Voeden): Stuur liefdevolle vriendelijkheid en compassie naar jezelf in deze momenten van moeilijkheid. Geef jezelf de steun en geruststelling die je nodig hebt om deze emotie te doorstaan. Misschien kun je jezelf vriendelijk toespreken of een hand op je hart leggen als een teken van zelfzorg.
Door het beoefenen van de Rain Meditation, ontwikkel je een houding van vriendelijke aanwezigheid ten opzichte van je emoties. Je leert om ze te verwelkomen als waardevolle boodschappers in plaats van ze te zien als obstakels voor je welzijn. Deze meditatie kan een diepgaand effect hebben op je vermogen om met uitdagingen om te gaan en innerlijke vrede te vinden, zelfs te midden van moeilijke emoties.
Hier vind je ook een meditatie in het nederlands die je begeleid bij het omgaan met emoties.