Onlangs mocht ik een focus training geven aan zo’n 40 medewerkers bij VodafoneZiggo.
Wat is focus eigenlijk? En waarom vinden we het zo lastig om te focussen? Kunnen we onszelf trainen in focussen? Het antwoord op deze vragen geef ik je graag in dit artikel.
Waarom vinden we het zo lastig om te focussen?
Veel mensen geven aan dat het ze het lastig vinden om te focussen. We worden continu afgeleid. Als het niet door externe afleidingen is, zoals een appje, een telefoontje of zelfs de postbode die een pakketje komt afgeven, dan is het wel van interne afleidingen: je eigen gedachten die met je aan de wandel gaan. Onlangs gaf ik een focus training aan collega’s.
Wat is focus?
Focus is het richten van je aandacht op iets voor een langere periode waarbij je afleidingen uitschakelt. Het uitschakelen van externe afleidingen is in zekere zin nog wel te doen. Je zet je teams status op “do not disturb” en dan krijg je geen chatjes en telefoontjes meer binnen via teams. Maar hoe schakel je je eigen gedachten uit? Dat kan helemaal niet. Wat wel kan is je brein trainen in het richten van aandacht op 1 punt. Bijvoorbeeld op je eigen adem.
Kan ik mezelf trainen in focussen?
Laten we eens proberen. Lees eerst even deze instructie hieronder en probeer dan gedurende ongeveer 10 ademhalingen je aandacht echt bij de adem te houden.
Ga zitten in een comfortabele houding. Liefst beetje rechtop en je voeten plat op de grond. Je kan hand op je buik leggen en daarna je ogen sluiten. Breng dan nu je aandacht naar de beweging van de adem in je buik. Je kan voelen hoe je hand naar voren wordt geduwd bij de inademing en weer terug beweegt bij de uitademing. Houd de aandacht bij deze beweging in de buik. Als je aandacht verspringt, wat het ongetwijfeld zal doen, dan merk je op dat je was afgeleid en breng je de aandacht weer vriendelijk terug naar de beweging in de buik. Houd de aandacht bij de adem voor ongeveer 10 ademhalingen.
Hoe was dit? Wat gebeurde er met je aandacht? Hoogstwaarschijnlijk versprong je aandacht naar iets anders. Als een soort puppy die iets anders ziet en erachter aan rent. Je aandacht kan verspringen naar geluiden, bijv een vogel die je buiten hoort fluiten; naar een lichamelijke sensatie, zoals jeuk op je been; en naar gedachten, zoiets als: “het lukt me niet om mijn aandacht erbij te houden. Dit gaat me nooit lukken”.
Ben ik gelukkiger als ik gefocust ben?
Het verspringen van die aandacht noemen we “mindwandering” in het Engels. Matt Kilingsworth, een wetenschapper bij harvard heeft onderzoek heeft gedaan naar “mindwandering” en of dat afdwalen van gedachten ons gelukkiger maakt of niet. Hij bouwde een app en stuurde naar 15.000 deelnemers op willekeurige momenten een push bericht op de telefoon waarin hij een paar vragen stelde.
-
- Hoe voel je je?
-
- Wat ben je aan het doen?
-
- Ben je aan iets anders aan het denken dan wat je nu aan het doen bent?
Uit het onderzoek kwam dat 47% van de deelnemers aan iets anders dachten dan aan wat ze op dat moment aan het doen waren. En tevens kwam naar voren dat men minder gelukkig was als ze aan iets anders dachten.
Ok. We zijn dus gelukkig als we onze aandacht richten op wat we aan het doen zijn, maar hoe leren we dat dan? En kunnen we dat wel trainen? Het antwoord is ja. Onderzoekers hebben aangetoond dat we ons brein kunnen veranderen, dit noemen ze neuroplasticiteit.
Neuroplasticiteit? Wat is dat?
Je kan het als volgt voor stellen:
Stel jij loopt door een grasveld waar je nog niet eerder bent geweest. Je ziet geen pad, maar je loopt gewoon over het grasveld door het hoge gras. Stel dat je de volgende dag weer hetzelfde pad wil lopen dan zal je nog niet goed kunnen zien waar het pad is waar je gisteren over hebt gelopen. Je loopt wellicht dus nog wat anders. Maar als jij iedere dag door dat grasveld loopt dan zal er een pad gaan ontstaan. De dagen daarna is het makkelijker om hetzelfde pad te lopen. Het gras is namelijk platgelopen en je ziet veel makkelijker waar je heen moet.
Hoe werkt mindfulness in je brein?
Zo werkt je brein ook. Onderzoekers hebben aangetoond, door mensen in een fMRI scan apparaat te leggen, voor en na dat ze een 8 weekse mindfulness training hadden gevolgd, dat verschillende delen van hun hersenen sterker waren geworden.
-
- Een gedeelte dat ervoor zorgt dat je kan plannen, problemen kan oplossen en je emoties kan beheersen.
- Een gedeelte dat ervoor zorgt dat je je aandacht kan richten.
- Een gedeelte dat verantwoordelijk is voor leren, voor het geheugen
-
- Daarnaast zagen ze dat de verbindingen tussen gebieden sterker werden. Dit zorgt voor meer aandacht, concentratie etc.
Door je aandacht te richten op bijvoorbeeld je adem kun je dus je brein trainen, waardoor het beter wordt in focussen. Wil je meer leren over mindfulness, op netflix is een serie Headspace waarin mindfulness wordt uitgelegd. Headspace Guide to Meditation | Officiële Netflix-website. Ook interessant: The Mind, Explained | Officiële Netflix-website
1 Comment