Is het wel mogelijk om mindful te blijven tijdens een verbouwing? Ik nam de proef op de som, want mijn huis wordt grondig verbouwt. In dit artikel deel ik de 10 tips over hoe je mindful blijft tijdens een verbouwing. Of wellicht heb jij wel een ander stressvol project waarbij je graag mindful wilt blijven en niet overspannen wilt raken.
In het kort: Mindfulness is het richten van je aandacht in het hier en nu. Het tegenovergestelde van mindfulness is piekeren over dingen die mogelijk zouden kunnen gebeuren in de toekomst, of herkauwen op dingen die fout zijn gegaan in het verleden.
De 12 tips om mindful te blijven tijdens een verbouwing
1. Houd het doel voor ogen
Iedere keer dat ik het niet meer zag zitten dacht ik weer aan mijn droom. Waarom wilde ik deze verbouwing ook al weer? Om mijn droomhuis met mindfulness trainingsruimte te realiseren.
2. Visualiseer het realiseren van je doel
Ik heb vaak gevisualiseerd hoe ik in mijn trainingsruimte zat, uitkijkend op het Amsterdamse bos. Alsof het al gerealiseerd was. Tijdens een visualisatie moet je vooral je zintuigen aanzetten.
- wat zie je,
- wat voel je,
- wat hoor je,
- wat ruik je.
Ik zag mezelf zitten op een meditatiekussen, met voor me het grote raam waar ik de ondergaande zon net boven de bomen zag zakken. Ik voelde de warmte van de zon. ik hoorde de vogels fluiten, aangezien de schuifdeuren een beetje open stonden. Ik rook de geur van zo’n warme zwoele zomeravond.
3. Mindful wandelen
Een van de makkelijkste manieren om je piekeren gedachten te kalmeren is om naar buiten te gaan, te gaan wandelen en je brein te laten letten op wat je ziet, wat je hoort, wat je ruikt en wat je voelt. Breng je aandacht naar hoe je voeten de grond raken, afwikkelen en vervolgens weer omhoog gaan.
4. Vertraag
Als je gaat wandelen, wandel dan eens een stuk langzamer dan je normaal doet. Door het tempo al letterlijk te vertraging kalmeer je al wat en kan je je aandacht makkelijker naar iets anders richten dan jouw gehaaste gedachten. Ook als je iets anders aan het doen bent kijk of je het langzaam kan doen.
5. Neem een adempauze.
Stop allereerst met wat je doet. Ga ontspannen zitten en sluiten je ogen.
- Breng de aandacht naar je jezelf. Hoe voel je je? Welke lichamelijke sensaties kan je opmerken? Welke gedachten zijn er aanwezig en welke emoties kan je opmerken. Dit houdt maar een minuut te duren.
- Breng dan de aandacht naar je ademhaling. Voel hoe je borstkas en/of je buik beweegt bij iedere ademhaling. Doe dit ook 1 min.
- Breng dan de aandacht jouw hele lichaam . Voel hoe je zit. Welke sensaties kan je opmerken? Wat kan je opmerken aan gedachten en emoties. Breng je aandacht naar de omgeving waarin je je begeeft. En open je ogen.
6. Zorg voor voldoende slaap
Als je weinig hebt geslapen worden je gedachten somberder en negatieve. Is je dat wel eens opgevallen?
7. Doe een meditatie net voor het slapen gaan
Zoek op YouTube naar Yoga Nidra meditaties. Je kan ook een bodyscan doen terwijl je al in bed ligt. Je vindt een bodyscan van mij hier: https://www.suenjatrainingen.nl/mindfulness-training/mindfulness-oefeningen/
8. Pas je voeding aan
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan die aantonen dat het aanpassen van de voeding effect heeft op je stemming. Voeg broccoli, banaan toe aan je eetpatroon. Ook supplementen zoals magnesium hebben een positief effect op je stemming. En daardoor nemen negatieve gedachten af.
9. Let op alcohol
Ik heb nogal de neiging om.in stressvolle tijden meer te gaan drinken. Maar het effect is dat ik én minder goed slaap én dat mij gedachten negatiever worden. Drink dus met mate.
10. Praat over je zorgen
Mijn steun en toeverlaat in deze verbouwing is mijn man. Die op alle dingen waar ik me zorgen over maak een geruststellend antwoord heeft. Heb je geen partner, praat dan met een vriend of vriendin.
11. Schrijf van je af
Al meerdere onderzoeken hebben het positieve effect van schrijven onderkent. Je schrijft letterlijk je zorgen van je af. Je hoeft geen proza te schrijven. Het is jouw dagboek. Niemand hoeft het te lezen. Het gaat erom je je gedachten leeg maakt en je gevoel uit. In dit geval op papier.
12. Heb aandacht voor het positieve
We zijn geneigd om heel lang stil te staan bij het negatieve, de dingen die niet goed gaan. En we besteden maar weinig aandacht aan het positieve. Zoals Rick Hanson zegt “the good is like Teflon and the negative like velcro”. Oftewel het negatieve blijft plakken als klittenband en het positieve schiet zo de pan weer uit door de anti-aanbak laag. Als er dus iets tofs gebeurt, je hebt bijv de mooie tekeningen van de architect ontvangen of een gave keuken uitgezocht, sta dan even extra stil bij dit positieve moment. Besteed 1 minuut aan wat je voelt. Laat het helemaal inzinken. Waar je nu bent. Met wie je bent. Wat je ziet. Wat je hoort. Hierdoor slaan we deze positieve herinnering op in ons geheugen. En als we meer positieve ervaringen op deze manier opslaan, kunnen we beter omgaan met de stressvolle momenten.
Meer leren?
Wil jij ook leren hoe je mindful blijft tijdens een stressvolle periode? Geef je dan hier op voor mindfulness training. Dan plan ik een gratis en vrijblijvend intake gesprek met je in. Wil je nog meer weten over hoe de mindfulness training eruit zie? Lees dan hier wat de training inhoudt en hoe anderen de training hebben ervaren.