Heb jij ook wel eens dat je net op de bank gaat zitten met je kopje koffie en dat je opeens bedenkt dat je iets moet doen? En blijkbaar nu meteen. Je komt na een half uur weer in de buurt van je bank en ziet je koffie staan. Koud. We zijn het zo niet meer gewend om even niets te doen. We staan altijd aan. En als je dan even rust pakt, dan komen er opeens allemaal dingen naar boven die je echt niet mag vergeten. Goede ideeën. Of je denkt opeens aan die vriendin en moet nu een berichtje sturen, want anders vergeet je het weer. En doordat we iedere keer maar toegeven aan die doe-modus, kom je nooit tot rust. Tijd om jezelf te trainen in meer rust te nemen. Om jezelf te trainen in de zijn-modus.
Wat is de Doe-modus?
De Doe-modus wordt gekenmerkt door actie, doelgerichtheid en prestatie. Het is de modus waarin we vaak verkeren tijdens onze dagelijkse bezigheden, wanneer we ons richten op het afvinken van taken op onze to-dolijstjes, het behalen van doelstellingen op het werk, of zelfs tijdens het uitvoeren van alledaagse taken zoals koken of schoonmaken. In deze modus zijn onze geesten vaak gericht op het volgende te bereiken doel, en we handelen vaak op de automatische piloot, zonder bewuste aandacht voor het moment zelf.
Wat is de Zijn-modus?
Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich de Zijn-modus, die draait om aanwezig zijn in het moment zonder te oordelen. In deze modus observeren we onze ervaringen zonder te streven naar een bepaald doel of uitkomst. Het gaat erom simpelweg te zijn, zonder te worden meegesleept door gedachten over wat was of wat zou kunnen zijn. In de Zijn-modus brengen we onze aandacht naar het huidige moment, met een houding van acceptatie en openheid.
Het belang van het afwisselen tussen de doe- en de zijn-modus
Hoewel de Doe-modus en de Zijn-modus beide waardevol zijn in verschillende contexten, kan een teveel aan nadruk op de Doe-modus leiden tot stress, spanning en een gevoel van ontevredenheid. Wanneer we voortdurend gericht zijn op doelen en prestaties, lopen we het risico het contact met onszelf en onze omgeving te verliezen. Aan de andere kant kan een teveel aan Zijn-modus leiden tot passiviteit en gebrek aan motivatie om doelen na te streven of veranderingen aan te brengen in ons leven.
Het is daarom essentieel om een evenwicht te vinden tussen deze twee modi, waarbij we bewust afwisselen tussen actie en aanwezigheid. Door mindfulness te beoefenen, kunnen we leren om flexibel te schakelen tussen de Doe-modus en de Zijn-modus, afhankelijk van de behoeften van het moment.
Hoe mindfulness helpt bij het vinden van balans
Mindfulness biedt een reeks praktische technieken en oefeningen om ons te helpen de Doe-modus en de Zijn-modus in balans te brengen. Door meditatie, ademhalingsoefeningen en bewuste aandacht voor onze zintuigelijke ervaringen, kunnen we leren om meer bewust te zijn van onze gedachten, gevoelens en gewaarwordingen in het moment. Op deze manier kunnen we de automatische reacties van de Doe-modus doorbreken en bewust kiezen hoe we willen reageren op situaties in ons leven.
Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom.
Viktor Frankl
Oefening baart kunst
Tijdens de 2e les van de mindfulness training vraag ik altijd of het oefenen afgelopen week gelukt is. Het antwoord is meestal: “Niet echt. Een paar dagen na de les bedacht ik me opeens dat ik moest oefenen. Dus toen ben ik gaan zitten. Vervolgens heb ik jouw meditatie op gezet. Maar toen bedacht ik me dat ik nu beter de was aan kan zetten, want dan kan ik hem daarna ophangen. Tja en toen kwamen er allemaal to do’s langs en ben ik helemaal vergeten de meditatie af te maken.”
Daarom duurt een mindfulness training 8 weken. Zodat je stapje voor stapje de zijn-modus ontwikkelt.
Wil je al eens oefenen met een mindfulness oefening? Kijk dan hier: Mindfulness oefeningen – Suenja Trainingen. Of hier: De ademruimte oefening om mindful gedurende de dag te blijven – Suenja Trainingen